Nuffnang

Sunday, October 3, 2010

Cara mengatasi komputer @ laptop perlahan.,

Punca 1. Membuka program yang menggunakan memori yang tinggi
Penyelesaian 1: Program yang mempunyai memori yang tinggi perlu beserta dengan RAM yang tinggi. Cara paling mudah, buka program yang menggunakan memori yang tinggi dan tutup/matikan program lain.
Contohnya, jika anda membuka permainan komputer (games) yang semestinya akan menggunakan memori yang tinggi, tutup/matikan aplikasi lain seperti Internet Explorer, Antivirus dan juga apa sahaja program yang tidak digunakan ketika itu. Jadi, RAM dan processor akan tertumpu ke satu program sahaja dan secara tidak langsung akan melajukan komputer anda.

Punca 2. Program yang berjalan di sebalik tabir (background program)
Penyelesaian 2: Cara paling mudah anda matikan sahaja program tersebut. Gunakan fungsi disable pada option atau jangan run semasa loading windows. Semua setting ini ada pada option/preference pada setiap program.
Untuk hilangkan program pada startup boleh gunakan System Configuration Utility. Caranya Klik pada Run -> msconfig dan tekan OK. Terus ke Startup tabs dan untick pada program yang tidak diperlukan semasa startup komputer.

Punca 3: Ruang hard disk yang terhad
Penyelesaian 3:  Tiada cara lain melainkan menambah saiz hard disk atau membuang sebarang perisian yang tidak digunakan pada komputer anda.
Anda juga boleh gunakan fungsi scandisk dan juga defragment pada hard disk. Anda juga boleh lakukan menggunakan perisaian CCleaner

Punca 4: Virus, trojan, spyware dan anasir jahat.
Penyelesaian 4: Update dan scan seluruh komputer. Satu tips daripada saya, pastikan scan setiap pendrive yang dipasang pada komputer. Pendrive memang mudah berjangkit dari satu PC ke PC yang lain. Virus bergerak semudah kita membawa pendrive ke mana-mana. Jadi, berhati-hati.

Punca 5: Memori (RAM) yang rendah
Penyelesaian 5: Cara paling mudah anda perlu tambah RAM atau kurangkan program yang dipasang pada komputer. Install hanya ikut keperluan sahaja.

Selamat mencuba dan QIM masih lagi menantikan idea-idea bernas daripada anda!

No comments: